PTNS om de controle over de blaas te heroveren

  • Geplaatst op
  • Door Zwaan Mulder
  • 0
PTNS om de controle over de blaas te heroveren


Enige tijd voordat ik met pensioen ging als continentieverpleegkundige, werd de PTNS-behandeling met grotere regelmaat ingevoerd. PTNS staat voor Percutane Tibial Nerve Stimulation ofwel stimulatie van een onderbeenzenuw via een naald in de huid. Deze therapie wordt uitgevoerd bij vrouwen en mannen die bijvoorbeeld last hebben van zeer vaak moeten plassen, veel aandrang ervaren en vaak ook last hebben van enig urineverlies.

 

In geval van genoemde blaasproblemen wordt bij de PTNS-behandeling een specifieke zenuw gestimuleerd. Deze zenuwbaan loopt van het ruggenmerg langs de blaas aan de binnenzijde van het onderbeen naar de enkel. Door een acupunctuurnaaldje te plaatsen vlak boven de enkel met daarop een klein kastje aangesloten, worden via dat naaldje elektrische impulsjes door de zenuw gestuurd.

 

Het kan van behandelcentrum verschillen, maar meestal wordt gestart met 12 keer wekelijks een half uur stimulatie, waarbij de patiënt lekker ontspannen in een relaxstoel zit. Omdat bijna altijd een continentieverpleegkundige de therapie uitvoert is er ruimschoots de gelegenheid een vertrouwensband op te bouwen. En dat is vooral ook de reden dat deze therapie mij meteen enorm aansprak.

 

PTNS is niet genezend, maar helpt de klachten meestal aanzienlijk te verminderen. Er zijn vrijwel nooit bijwerkingen zoals die er van medicatie vaak wel zijn. De behandeling moet na de eerste periode van 12 keer wel worden voortgezet, maar dan zal de frequentie omlaag gaan.

 

Veel mensen die PTNS gebruiken, ervaren een flinke verbetering van de controle over hun blaas, maar het volledige vertrouwen vergt vaak meer tijd en positieve ervaring. Dan kan het dragen van een Swaens slipje met een absorberend kruisje het vertrouwen aanzienlijk vergroten.

 


Zwaan Mulder

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »