Fablouise - 27 / Jul / 2023

Alles wat je moeten weten over incontinentie

Incontinentie is een aandoening waarbij urine en/of ontlasting ongewild wordt verloren. Deze aandoening kent verschillende vormen en wordt veroorzaakt door diverse factoren, Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen om incontinentie tegen te gaan, zoals medische behandelingen of het gebruik van incontinentie broekjes, zoals die van Swaens.

Alles wat je moeten weten over incontinentie
Blog

Incontinentie is een aandoening waarbij urine en/of ontlasting ongewild wordt verloren. Het treft helaas veel mensen en beïnvloedt hun vermogen om de blaas en darmen volledig onder controle te houden. Deze aandoening kent verschillende vormen en wordt veroorzaakt door diverse factoren, waardoor de behandeling niet altijd uniform is.

Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen om incontinentie tegen te gaan, zoals medische behandelingen of het gebruik van incontinentie broekjes. Je leert er meer over in dit artikel.

DE HOOFDVORMEN VAN INCONTINENTIE

De twee hoofdvormen van incontinentie zijn urine-incontinentie, waarbij urine onvrijwillig wordt verloren, variërend van enkele druppels tot volledige blaasinhoud, en ontlastingsincontinentie, waarbij ontlasting ongewild wordt verloren.  Incontinentie komt veelvuldig voor en wordt geschat dat ongeveer één miljoen vrouwen in Nederland er last van hebben, terwijl mannen doorgaans minder vaak continentieproblemen ervaren, en indien wel, meestal op latere leeftijd, bijvoorbeeld als gevolg van een vergrote prostaat.  Incontinentie kent verschillende vormen, waaronder stressincontinentie waarbij urineverlies optreedt bij fysieke activiteiten, aandrangincontinentie met plotselinge en hevige aandrang om te plassen, gemengde incontinentie dat een combinatie is van aandrangincontinentie en stressincontinentie, overloopincontinentie waarbij kleine hoeveelheden urine ongewild worden verloren uit een volle blaas, functionele incontinentie waarbij men niet op tijd naar het toilet kan vanwege beperkingen, ontlastingsincontinentie waarbij ontlasting ongewild wordt verloren, en totale incontinentie waarbij er geen aandrang meer is en de blaas en darmen urine en ontlasting onbeheerst laten lopen. Deze vormen van incontinentie kunnen verschillende oorzaken hebben en komen zowel bij mannen als vrouwen voor.


WELKE OORZAKEN KUNNEN LEIDEN TOT INCONTINENTIE?

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, en de juiste behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Problemen met de bekkenbodemspieren, zoals verslapping of disfunctie, zijn vaak de belangrijkste oorzaak bij vrouwen. Bij mannen kan incontinentie vaak verband houden met prostaatproblemen. Andere oorzaken kunnen neurologische aandoeningen, psychische spanning, fysieke beperkingen, overgewicht, obstipatie, kanker, bepaalde medicijnen en stofwisselingsziekten zijn. Het bespreken van incontinentieproblemen met een arts is essentieel om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

BEHANDELINGEN

Een adequate behandeling van incontinentie hangt af van het type en de oorzaak ervan, en daarom is het essentieel om incontinentie altijd met een arts te bespreken. Een arts kan de juiste diagnose stellen of doorverwijzen naar een specialist, zodat de aandoening effectief kan worden aangepakt met de juiste behandeling. Soms is een urologische aandoening de onderliggende oorzaak van incontinentie, waardoor behandeling op de polikliniek urologie nodig kan zijn. Naast medische behandelingen kunnen er ook hulpmiddelen worden gebruikt om urine en/of ontlasting op te vangen, zoals inlegverbanden of incontinentie broekjes, die specifiek worden aanbevolen op basis van de persoonlijke situatie na overleg met een arts.

Bron: Fablouise 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Een incontinentie onderbroek als hulpmiddel
  07 / Sep / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Een incontinentie onderbroek als hulpmiddel

 • Komt incontinentie veel voor bij vrouwen?
  06 / Sep / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Komt incontinentie veel voor bij vrouwen?

 • Het hulpmiddel tegen zware menstruaties
  22 / Aug / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Het hulpmiddel tegen zware menstruaties

 • Minder onzeker tijdens de menstruatie
  08 / Aug / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Minder onzeker tijdens de menstruatie

 • Begrijp en behandel incontinentie na de zwangerschap
  01 / Aug / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Begrijp en behandel incontinentie na de zwangerschap

 • Alles wat je moeten weten over incontinentie
  27 / Jul / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Alles wat je moeten weten over incontinentie

 • Urineverlies: veel voorkomend maar niet 'normaal'!
  25 / Jul / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Urineverlies: veel voorkomend maar niet 'normaal'!

 • Op zoek naar duurzame kleding? 3 tips!
  20 / Jul / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Op zoek naar duurzame kleding? 3 tips!

 • De voordelen van menstruatie ondergoed
  06 / Jul / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  De voordelen van menstruatie ondergoed

 • Werkt menstruatie ondergoed goed?
  30 / Jun / 2023

  Fablouise - 27 / Jul / 2023

  Werkt menstruatie ondergoed goed?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »